Plusgiro 24 53 04-1


Vid betalning från utlandet

IBAN:

SE16 9500 0099 6042 0245 3041


BIC-kod (SWIFT-adress):

NDEASESS


Kontohavare:

CHULALONGKORN AMATEUR RADIO SOCIETY IN RAGUNDA

KING CHULALONGKORN MEMORIAL AMATEUR RADIO SOCIETY IN RAGUNDA, SWEDEN

Website:

www.si9am.com 

Email:

info@si9am.com

Copyright:

SM3LIV Ulla Norrmén

King Chulalongkorn Memorial Amateur   

Radio Society in Ragunda, SwedenDAGBOK OCH BILDER

(Bildgalleriet hittar du under reportaget)


2013-07-19

King Chulalongkorn Day och

Öppet Hus på SI9AM


Bakgrund

Kung Chulalongkorn (Rama V), som var kung i Thailand, besökte Sverige 1897 efter att ha mottagit en inbjudan från kung Oscar II att besöka allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm. Kung Oscar II ville även visa den thailändske kungen andra delar av Sverige. Kung Chulalongkorn valde då att göra en Norrlandsresa, då timmer på den tiden var Siam (namnet på Thailand vid den tiden) största exportprodukt. Först åkte man kung Chulalongkorns båt upp till Härnösand. Därifrån åkte man en mindre båt längs Ångermanälven till Sollefteå. I Sollefteå sov man över på hotell Appelbergs och nästa dag tog man tåget till Bispgården där man intog en måltid på Järnvägshotellet. Efter Bispgården åkte man hästspann ner till Utanede där åter åkte   båt längs Indalsälven ner till Sundsvall.


Det var alltså den 19 juli år 1897 som kung Chulalongkorn, Rama V, besökte det lilla samhället Utanede i Jämtland. 1992 besökte en thailändsk dansgrupp Utanede och såg att det fanns en väg som var uppkallad efter deras älskade kung. De åkte hem till Thailand och berättade det fantastiska. I Thailand påbörjades en insamling för att kunna uppföra en minnesbyggnad. 1997 påbörjades byggnationen och 1999 invigdes den Thailändska paviljongen i Utanede.


Platsen man hade valt för bygget visade sig vara besvärlig, då det var blålera 20 meter ner i marken. Dock hade thailändska munkar redan välsignat platsen så det gick inte att byta plats. Man var därför tvungen att påla 30 meter ner i marken för att kunna bygga paviljongen. 1999 stod byggnaden färdig och Ragunda kommun fick paviljongen i gåva av Thailands vice premiärminister.


King Chulalongkorn Day

Minnet av kung Chulalongkorns besök den 19 juli 1897 i Utanede firas varje år med en ceremoni vid statyn av kungen, som finns inne i den Thailändska Paviljongen.


Ceremonin

Tyvärr var inte vädret på sin bästa sida. Det var molnigt och luften var kylig för årstiden, ca 12-13 grader när processionen startade från entrébyggnaden till den Thailändska Paviljongen. Många var klädda i vackra dräkter och många hade fina blomsterarrangemang att lägga vid Chulalongkorns staty inne i den Thailändska Paviljongen. Efter ceremonin blev det dansuppvisning inne i växthuset.


Öppet Hus

Öppet hus hölls mellan kl 10.00 – 17.00 på SI9AM, i samband med firandet av King Chulalongkorn Day. SM3LIV/Ulla, SM3FJF/Jörgen, SM3EFS/Lennart och SM3BQC/Arne aktiverade besöksstationen. Ulla passade på att köra ca 150 QSOn under dagen från SI9AM på 14 MHz.


Förberedelser för SK0YTs Ungdomsläger

Kl 11.00 började Lennart, Arne och Jörgen montera två antenner som ska användas under SK0YTs ungdomsläger den 9 – 11 augusti. En Diamond, 6-bands vertikalantenn samt en 3-bands 2-element Fritzel Beam.


Besök av SA3ALO med YL

Klockan 11:45 kom SA3ALO/Lars-Erik och YL Johanna. De frågade om vi behövde hjälp med något. Vi tog tacksamt emot deras hjälpande händer, så svaret blev omgående JA! Under två timmar pågick arbetet med att trimma antennerna, till så bra SWR-värden som möjligt.


Besök av SM0SHG

Under dagen gjorde även SH0SHG/Adde ett kort besök.


Provkörning av antennerna

Klockan 14:30 var antennförberedelserna klara och Jörgen kunde köra några QSOn för att kontrollera att allt fungerade. Några PSK31 QSOn kördes också för att prova SignaLink-modemet och datautrustningen.


Besök av Magnus Gunnarsson

Magnus Gunnarsson ansvarig för den Thailändska Paviljongen tog sig tid att göra ett besök och få mer information om vår besöksstation. Med sig hade han Hans R. Björkman som visade sig vara DX-lyssnare. Båda blev mycket imponerade av de kontakter vi etablerar med radioamatörer runt om i världen. Ett av Hans intressen var öar och han kunde namnen på många av de öar som för oss är rara DX.