Plusgiro 24 53 04-1


Vid betalning från utlandet

IBAN:

SE16 9500 0099 6042 0245 3041


BIC-kod (SWIFT-adress):

NDEASESS


Kontohavare:

CHULALONGKORN AMATEUR RADIO SOCIETY IN RAGUNDA

KING CHULALONGKORN MEMORIAL AMATEUR RADIO SOCIETY IN RAGUNDA, SWEDEN

Website:

www.si9am.com 

Email:

info@si9am.com

Copyright:

SM3LIV Ulla Norrmén

King Chulalongkorn Memorial Amateur   

Radio Society in Ragunda, SwedenDAGBOK OCH BILDER

(Bildgalleriet hittar du under reportaget)


2013-10-25

Unikt föredrag om TX5K på SI9AMÅterkommande besökare

DD2CW/Jef och ON6UQ/Marcel har sex år i rad hyrt och kört CQ WW Contest SSB från SI9AM. I år följde även ONL741/Dirk och ON7TQ/Roger med. För ONL741/Dirk var det andra gången men för ON7TQ/Roger var det första gången.


I våras frågade vi DD2CW/Jef, som var en av operatörerna på DX-peditionen TX5K till Clipperton Island i februari/mars i år, om han ville hålla ett föredrag för oss. ”-Of course. Best for us is on Holmstagården the day before the CQ WW Contest”, svarade han.


På plats på SI9AM

Redan på onsdagkväll den 23 oktober kom grabbarna upp till SI9AM och började aktivera signalen SI9AM.


Fredag kväll den 25 oktober

På fredagkväll klockan 19.00 var det var 18 radioamatörer från Örnsköldsvik, Kramfors, Östersund och Sundsvall som samlades på Holmstagården och fick höra DD2CW/Jef berätta om DX-peditionen. De som hade åkt längst för att lyssna på föredraget hade åkt 12 mil enkel resa, dvs 24 mil tur och retur. Då är man verkligen intresserad att få höra om föreberedelserna, resan till Clipperton, uppbyggnaden av lägret, radiokörandet, nedmonteringen och hemresan samt se en mängd bilder.


Silent key

Vår ordförande SM3CVM Lars Aronsson avled efter en längre tids sjukdom den 22 oktober. Denna afton inleddes därför med en tyst minut för SM3CVM Lars.


TX5K

DX-peditionen till Clipperton Island bestod av 24 radioamatörer och 5 forskare/journalister. Det var ett jättelikt planläggnings- och föreberedelsearbete. DX-teamet hade en chartrad båt, Shogun, som tog halva teamet och allt material från San Diego till Cabo San Lucas där resterande del av teamet steg på och därefter fortsatte resan till Clipperton Island.

Landstigningen på Clipperton var inte enkel, eftersom Shogun var tvungen att ankra en bit utanför och allt måste transporteras till ön i en mindre båt. Ett tidskrävande och tungt arbete som inte var helt riskfritt. Det var enormt mycket material som behövdes för vistelsen på ön.


Väl på plats på ön hjälpte alla till med uppackningen av allt material som var tydligt märkt i olika lådor, montering och resning av alla master samt uppbyggnaden av lägret. Arbetet blev inte lättare av det var väldigt varmt på ön, ibland upp till 55 grader. 

All mat tillagades på båten Shogun och fraktades en gång per dygn till ön. Men det gällde att ha reservproviant på ön ifall det var för stormigt för den mindre båten att ta sig i land.

Radiokörandet från ön kunde följas från deras hemsida där alla loggade radiokontakter kunde följas i realtid. De som fick kontakt med TX5K kunde då direkt se att de verkligen fanns i loggen.


DX-peditionen fick avbrytas lite i förtid på grund av ett annalkande oväder. Arbetet med att plocka ner alla master, montera ner lägret, packa ner allt i lådor och städa upp efter sig var oerhört slitsamt i värmen. Men genom ett väl fungerande teamwork så kunde Shogun och expeditionsdeltagarna lämna ön innan ovädret kom.


Resan startade den 18 februari och avslutades den 18 mars och resultatet av DX-peditionen blev 113 601 loggade kontakter.


Mer information om DX-peditionen finns att läsa på deras hemsida, bland annat deras 34-sidiga ”Report of the Expedition Leader, The 2013 Cordell Expedition to Clipperton Island” http://www.cordell.org/CI/


Hur gick det på SI9AM i CQ WW SSB contest?

Grabbarna körde 3 040 QSOn och fick ca två miljoner poäng, vilket är all-time-high på SI9AM.

De har redan bokat in sig för 2014 års CQ WW SSB på SI9AM.


Tack

Ett stort tack Jef, det var enormt fascinerande att få ta del av din upplevelse av DX-peditionen och se alla bilderna. Det var många frågor som besvarades och några av oss som lyssnade hade säkert velat vara med på Clipperton Island.Fakta om Clipperton Island (hämtat från Wikipedia)

En mindre obebodd korallatoll i östra Stilla havet, ca 1 000 kilometer väster om Centralamerika. Ön tillhör Frankrike.


Clipperton har endast omkring 1,7 km² av landmassa. Den högsta höjden Rocher Clipperton är belägen ca 28 m.ö.h.. Ön täcks till större delen av kokospalmer och låg vegetation samt har ett mycket varierande djurliv.


Ön räknas som eget land för radioamatörer och har besökts ett antal gånger av amatörradioexpeditioner under de senaste decennierna. Öns isolerade läge och att den är obebodd gör att varje sådan expedition kostar motsvarande miljonsummor i svensk valuta att genomföra varför det krävs många sponsorer. All utrustning, mat, vatten etc. måste medföras.


Förra gången ön var QRV var år 2008.