SI9AM
OM SI9AM
DAGBOK och BILDER
TURIST INFORMATION
BIDRAG
BETALNING FRÅN UTLANDET
Owner of the account:
FÖRENINGEN SUNDSVALLS RADIOAMATÖRER
BIC code:
HANDSESS
IBAN number:
SE24 6000 0000 0007 3233 7208
KING CHULALONGKORN MEMORIAL AMATEUR RADIO SOCIETY IN RAGUNDA, SWEDEN
Website:
Email:
Copyright:
SM3LIV Ulla Norrmén
2014-07-01 | Invigning av Kälarne Radiomuseum |
2014-07-02 | Arbete med Wifi |
2014-07-05 | Besök på Kälarna Radiomuseum |
2014-07-05 -- 2014-07-06 | Gästbesökare SM3MTR/Per och SM3MTQ/Dan |
2014-07-19 | King Chulalongkorn Day |
2014-07-24 -- 2014-08-13 | Gästbesökare ON4AWT/Fons och Ingrid |
Tisdagen den 1 juli vid återinvigningen av Radiomuseet i Kälarne representerades SI9AM av SM3FJF/Jörgen och SM3HKN/Kennet. Tidigare har museet legat i Hammarstrand, men stängdes under några år p.g.a. att lokalen (skolannexet) blev vattenskadad och Ragunda kommun valde att riva byggnaden. Sökandet efter ny lämplig lokal påbörjades och ny plats blev Kälarne gamla skola.
Vid återinvigningen överlämnade SI9AMs ordförande SM3FJF/Jörgen blommor och en historisk plansch “Telehistoria” med morsealfabetet till museets ägare, radioentusiasten Sune Kvist. Planschen “Telehistoria” placerades därefter i fönstret ovanför kvinnan som sitter och telegraferar.
Onsdag kväll den 2 juli åker SM3EFS/Lennart och SM3FJF/Jörgen upp till SI9AM för att göra klart installationen av WiFi bredband in till SI9AM.
Tack vare sponsring av grannen Anders och Ulla Lundström erbjuder de sig att vi får koppla in oss via WiFi-länk till deras bredband och resultatet blev fantastiskt bra. SM3EFS/Lennart gör “tummen upp” för att nu har vi äntligen en bra bredbandsförbindelse till SI9AM.
Fakta:
Ta emot filer 19,03 Mbit/s
Skicka filer 1,07 Mbit/s
Svarstid 22 ms
Lördagen den 5 juli bjöd SI9AM in till besök/demonstration på radiomuseet. Tolv radioamatörer träffade radioentusiasten Sune Kvist med XYL Karin, som hälsade alla välkomna. Med stort engagemang berättade Sune om uppkomsten och samlandet av radiomottagare från 1910-20 talet och framåt. Ca 800-900 föremål finns nu i Kälarne gamla skola. En tidsresa genom 100 år, där de besökande radioamatörerna fick förklarat hur rundradion startade 1919.
Tre stora intressen: Musik, foto och radio
– Jag har tre stora fritidsintressen i mitt liv, musik, foto och radio, säger Sune Kvist. Det började redan när jag var liten grabb då jag lyssnade jag på radiostationer från olika länder. Det var ju där den fantastiska möjligheten fanns att höra på både radioprogram och höra musik från olika länder, så där förenades två av mina intressen direkt. Foto och film är ytterligare ett av mina intresseområden.
Spelade dragspel – bildade dragspelsklubb
Sune började med att bilda en dragspelsklubb på 1960-talet. Han berättar hur det startade:
– Plötsligt kom en dragspelsmedlem med en gammal kristallmottagare från 1920-talet och sa ”Varsågod Sune, ta den här radion, du som har så stort intresse för radioapparater”. Det var startpunkten för mig att mera organiserat börja samla på olika radiomodeller från 1910-talet och framåt.
Åkt på auktioner
- Min fru Karin och jag har åkt åtskilliga 1000-tals mil i Sverige, bara för att besöka olika auktioner, främst på landsbygden, för att på plats kunna vara med och bjuda på olika radiorariteter från olika tidsperioder. Samlandet blev som ett ”radiogift”, säger Sune och skrattar. Från auktionerna blev en stor del av min foto- och kamerasamling uppbyggd.
Stort och brett musikintresse
- Flera av musikinstrumenten har jag spelat på under olika årtionden, säger Sune och fortsätter. Instrumentsamlingen sammanfaller även med olika årstionden av radions utveckling, där radion med en grammofon var en fint utformad möbel, som oftast placerades i hemmens finrum.
1923 – Första radiolicensen i Sverige
1923 infördes en speciell skatt i Sverige, nämligen Radiolicensen. Den licensen visade att det var lagligt för den familjen som innehade radiomottagare att få lyssna på rundradiostationer. Före 1923 var det förbjudet för privatpersoner att lyssna på rundradiostationer. Det var endast förbehållet sjötrafik och militär. 15 år senare, alltså 1938, nådde man i Sverige 1 miljon radiolicenser.
– Familjerna var stora på den tiden, med många barn. Invånarantalet var dryga 6 miljoner. På ca 15 år hade man med radio nått ut till stor del av den svenska allmänheten. Detta påskyndande utbyggnaden av rundradiosändare i Sveriges avlånga land liksom utveckling och försäljning av olika modeller av radiomottagare med tillval av grammofoner.
Det svåraste med att driva ett radiomuseum
- Det svåraste med att driva radiomuseum är att det är svårt att komma in med samlingen i en lämplig lokal. Nu är vi tillbaka i Kälarne igen efter att under olika perioder ha fått flyttat runt vårt museum. Nu är vi i en tidsenlig lokal, ett gammalt skolhus från 1930-talet. Vi hopppas kunna vara kvar här nu, under en längre tid, säger Sune.
Vanligaste kommentaren: ”En sån hade vi hemma…”
- Nästan alla besökare kommenterar och pekar ”-En sådan där radio hade vi hemma när jag växte upp”. Nu i veckan kom det två bussresor förbi. Dagligen har vi besökare från Sverige och från utlandet avslutar Sune och Karin Kvist
Radiomuseet i Kälarne
Radiomuseet i Kälarne – Gör en tidsresa genom tal- och musikmaskinernas utveckling under 110 år. Här får du se radioapparater, fotografer, grammofoner, speldosor, kristallmottagare, kameror, filmprojektorer, dragspel och mycket annat i tidsenlig miljö med 800 – 900 föremål.
Så här hittar du till Kälarne
Plats: Kälarne gamla skola, Södervägen 4, Kälarne
Öppet: Juli månad (ej måndagar) kl. 12.00 – 16.00.
Andra tider ring 070 – 262 19 76 eller 0696 – 405 39.
GPS: Lat 62,9812, Long 16,0871
Weekenden den 5 - 6 juli 2014 gästades Si9AM av SM3MTR/Per och SM3MTQ/Dan
Läs vad de skrev i gästboken:
140705-06
Besök från Delsbo SM3MTR och SM3MTQ
Fint väder!
Vi gjorde ett besök på radiomuseet i Kälarne på lördag först.
Ett 15-tal besökare med visning av Sune Kvist o hans fru Karin – Trevligt.
Arrangemanget av SI9AM o SM3FJF Jörgen.
Vi hade gjort 2 stopp i SMFF områden på vägen upp från Delsbo under fm.
Efter visningen i Kälarne åkte vi via Hammarstrand till Döda fallen. Här var teaterföreställning (Vildhussen) med fullsatta läktare.
Dan och jag tog radioutrustningen med oss ner i naturreservatet. Här blev det 15 QSO:n på 40 mb innan vi packade ihop och åkte hit.
I natt o nu på morgonen har vi kört ett antal QSO.n – ett par stycken K2 signaler som kör QSO party i staterna denna vecka.
Även några sydamerikaner blev det (Honduras o Mexico)
Bra konds!!
Tack för ett mycket trevligt radio QTH.
Det blir säkert flera besök hit.
SM3MTR Per Gedda, Delsbo Radioklubb
SM3MTQ Dan Andersson ordf Delsbo Radioklubb
Bakgrund
Kung Chulalongkorn (Rama V), som var kung i Thailand, besökte Sverige 1897 efter att ha mottagit en inbjudan från kung Oscar II att besöka allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm. Kung Oscar II ville även visa den thailändske kungen andra delar av Sverige. Kung Chulalongkorn valde då att göra en Norrlandsresa, då timmer på den tiden var Siam (namnet på Thailand vid den tiden) största exportprodukt. Först åkte man kung Chulalongkorns båt upp till Härnösand. Därifrån åkte man en mindre båt längs Ångermanälven till Sollefteå. I Sollefteå sov man över på hotell Appelbergs och nästa dag tog man tåget till Bispgården där man intog en måltid på Järnvägshotellet. Efter Bispgården åkte man hästspann ner till Utanede där åter åkte båt längs Indalsälven ner till Sundsvall.
Det var alltså den 19 juli år 1897 som kung Chulalongkorn, Rama V, besökte det lilla samhället Utanede i Jämtland. 1992 besökte en thailändsk dansgrupp Utanede och såg att det fanns en väg som var uppkallad efter deras älskade kung. De åkte hem till Thailand och berättade det fantastiska. I Thailand påbörjades en insamling för att kunna uppföra en minnesbyggnad. 1997 påbörjades byggnationen och 1999 invigdes den Thailändska paviljongen i Utanede.
Platsen man hade valt för bygget visade sig vara besvärlig, då det var blålera 20 meter ner i marken. Dock hade thailändska munkar redan välsignat platsen så det gick inte att byta plats. Man var därför tvungen att påla 30 meter ner i marken för att kunna bygga paviljongen. 1999 stod byggnaden färdig och Ragunda kommun fick paviljongen i gåva av Thailands vice premiärminister.
King Chulalongkorn Day
Minnet av kung Chulalongkorns besök den 19 juli 1897 i Utanede, firas varje år med en ceremoni vid statyn av kungen, inne i den Thailändska Paviljongen.
Ceremonin
Solen sken från en klarblå himmel när processionen från entrébyggnaden till den Thailändska Paviljongen startade. Alla thailändskor var klädda i sin vackra dräkter och de flesta i processionen hade gåvor eller blommor att överlämna.
Öppet Hus på SI9AM
På SI9AM hade vi öppet hus och SM3LIV/Ulla och SM3FJF/Jörgen visade besöksstationen för intresserade turister. Ulla körde ett 100-tal radiokontakter. På 20 metersbandet blev det mest radiokontakter med europeiska radioamatörer och på 80 metersbandet med skandinaviska radioamatörer. Under dagen gästades besöksstationen bl a av SSA:s distriktsledare SM3GDT/Hans med XYL Agneta.
Välkommen tillbaka igen ON4AWT/Fons. Fons har besökt SI9AM flera gånger sedan 2011, men för hans hustru Ingrid är det andra gången som hon besöker Sverige.
Den här gången har ON4AWT/Fons och hans XYL Ingrid bilat från Antwerpen till Utande. De åkte med färjan från Kiel tisdagen den 22 juli och anlände till Göteborg på morgonen den 23 juli. Sedan bilade de upp till Mora där de stannade över natten. På torsdagseftermiddagen kom de till SM3LIV/Ulla och SM3FJF/Jörgen i Njurunda. Där bjöds de på fika och fick också nyckeln till SI9AM. De kommer till Utanede och SI9AM sent på torsdagskväll. Det har dagen var det extremt varmt i Njurunda (31 grader) liksom i resten av Sverige. Men Fons har varit i Sverige i slutet av januari och har även upplevt den kalla årstiden.
Fons och Ingrid stannade till den 13 augusti. Under dessa tre veckor har de gjort dagsturer till bland annat Sundsvall, Bispgården, Sollefteå och Östersund. Det blev också en kort tripp till Trondheim i Norge. Något besök för att visa Ingrid Hemsö Fästning blev det inte men Fons har berättat mycket om den helgen. Fons var en av deltagarna på weekendlägret på Hemsö Fästning, SF3HF, i maj 2013.
Förutom att åka runt och besöka olika intressanta platser och beundra naturen blev det naturligtvis en hel del radiokörande från SI9AM.